© Rootsville.eu

Tab Benoit (US)
tiltle: I Hear Thunder
music: Blues
release date: august 30, 2024
label: Whiskey Bayou Records
promotion: Devious Planet (Pati deVries)
info artist: Tab Benoit

© Rootsville 2024


Het leek wel een eeuwigheid die 14 jaar dat we hebben moeten wachten op een nieuw album van Tab Benoit. Tab Benoit is een Amerikaanse bluesgitarist, muzikant en zanger die een aantal bluesstijlen, voornamelijk Delta blues weet te combineren. Hij bespeelt een standaard Fender Telecaster Thinline elektrische gitaar uit 1972 en schrijft zijn eigen muzikale composities. Benoit studeerde in mei 1985 af aan de Vandebilt Catholic High School in Houma, Louisiana. In 2003 richtte hij "Voice of the Wetlands" op, een organisatie die het bewustzijn van het behoud van kustmoerassen promoot.

In 1992 bracht Benoit zijn eerste opname Nice and Warm uit op het Justice Label. De titeltrack werd een Radio hit en Benoits tourcarrière kwam in een stroomversnelling. Nice and Warm leidde tot vergelijkingen met bluesgitaar zwaargewichten als Albert King, Albert Collins en zelfs Jimi Hendrix. Tab begon met het spelen van tweehonderdvijftig shows per jaar, een schema dat hij al meer dan twintig jaar volhoudt. Hij nam vier albums op voor Justice Records voordat hij tekende bij het Vanguard label en werd Louisiana's nummer één blues export. Vanguard stond Tab toe om zijn eigen opnames te produceren; Tab wilde het geluid opnemen dat hij probeerde te creëren en in 1999 bracht Vanguard Records These Blues Are All Mine uit.

Tab Benoits muziek evolueerde opnieuw nadat hij in 2002 een contract tekende bij de Telarc International/Concord Music Group. Hij begon het terug te brengen tot een driekoppige groep, waar hij meer vrijheid vond als gitarist. Hij had ook een missie om zijn muziek en zijn energie te gebruiken om aandacht te vragen voor de kusterosieproblemen van Louisiana. Tab begon meer tijd door te brengen in de Wetlands en daar begon hij zijn liedjes te schrijven. Wetlands was de titel van zijn eerste Telac/Concord International-release. De plaat combineerde veel muziekstijlen die inheems zijn in Louisiana, terwijl hij accordeonlijnen en wasbord op gitaar begon te spelen. Wetlands was een mijlpaal die definitief Tabs verdere muzikale progressie markeerde naar zijn eigen originele geluid en stijl.

Na de release van Wetlands in 2004 richtte Benoit de non-profitorganisatie Voice of the Wetlands op en begon hij muziek te gebruiken en andere muzikanten te verzamelen om hun platforms te gebruiken om de boodschap te verspreiden. Hij stelde een all-starband samen met Cyril Neville, Anders Osborne, George Porter Jr, Big Chief Monk Boudreaux, Johnny Vidacovich, Johnny Sansone en Waylon Thibodeaux, die The Voice of the Wetlands All-Stars werd. The Voice of the Wetlands All-Stars hebben twee cd's uitgebracht en toeren af ​​en toe door het hele land.

Benoit lanceerde onlangs zijn eigen label, Whiskey Bayou Records, met partner en manager Rueben Williams. Het label heeft tot nu toe albums uitgebracht van gevestigde artiesten als Eric McFadden, Damon Fowler, Eric Johanson, Jeff McCarty en Dash Rip Rock. In 2019 gaat Benoit op tournee door de VS, de Whiskey Bayou Revue, met Benoit en verschillende artiesten van zijn label.

Met dit 10 nummers tellend album weet hij met 'I Hear Thunder' hier op Europese bodem terug op het voorplan te treden. Met de titeltrack komt er bluesrock op het voorplan maar op nummers als 'The Ghost of Gatemouth Brown', het met rock 'n roll geinfiltreerde 'Watching the Gators Roll In' en 'Little Queenie' weet hij ons terug mee te nemen richting Bayou en het is zo dat we hem het liefst ervaren.

tracks:

01. I Hear Thunder
02. The Ghost of Gatemouth Brown
03. Still Gray
04. Inner Child
05. Watching the Gators Roll In
06. Overdue
07. Why, Why
08. Little Queenie
09. I’m A Write That Down
10. Bayou Man